IVS Blog

Video sadržaj je neophodan. Zašto?

Video sadržaj najefikasnije povećava interakciju i vreme zadržavanja potencijalnih potrošača ili klijenta na vašim stranicama, što konačno povećava i prodaju! Ako ovo ne razumete, uveliko kaskate za svetskim trendovima.

 

Najvažniji razloga zbog koga je video sadržaj neophodan u savremenom marketingu jeste zato što je video danas najisplativiji način reklamiranja. Odnosno, dobije se najviše rezultata za uloženi novac i vreme.

Probajmo to da razložimo.

 

Video skreće i drži pažnju

Brzinski se setite svih onih fraza o slici koja vredi hiljadu reči, a film bar milion, setiti se onih lenjih navika da je lakše gledati film, seriju nego čitati knjigu, razmislite o tome da li pre čitate uputstvo na papiru ili na YouTubu kucate „how to…“ Bez ulaska u diskusiju da li je bolja knjiga ili film, činjenica je da video tj. pokretne slike – olakšavaju život.

Osim argumenata iz prošlog veka, tu su i savremenija istraživanja koja to potvrđuju. Na primer: 2018 Video in Business Benchmark Report, koji je sproveo Vidyard, kanadska kompanija koja se, između ostalog, bavi i analizom uticaja video sadržaja na razvoj biznisa ili izveštaj Video Marketing Statistics 2019 koji svake godine pravi Wyzowl jedna od vodećih svetskih video produkcija specijalizovanih za explainer videe. Ova istraživanja konkretno kažu:

  • 1200% više share-ova na social media ima video nego tekst i fotografije – zajedno
  • 83% marketara kaže da im video daje dobar ROI
  • 90% kupaca kaže da im gledanje videa pomaže da donesu odluku o kupovini
  • 68% ispitanih kažu da najradije uče o novom proizvodu ili usluzi koristeći kratke video (u odnosu na 15% njih koji više vole tekstove, 4% infografike, 3% uputstva ili elektronske knjige)
  • 200-300% je procenat povećanja klikova na email ponude koje sadrže video

 

Na video marketing se troše sve više milijardi

Sve veći delovi marketing budžeta svetskih kompanija odlaze za proizvodnju video sadržaja. Global Ad Spend Forecast predviđa da će potrošnja novca na proizvodnju online video sadržaja porasti za 25% što ga čini najbrže rastućom vrstom oglasa u digitalnom marketingu, globalno. Najviše se investira u webinare, demo videe, videe za social media i explainer videe. Koja god da je vrsta, video sadržaj je neophodan.

Šta još kažu istraživanja:

  • 86% kompanija imaju video na svojim web sajtovima
  • 77% kompanija imaju video na svojim društvenim mrežama
  • 60% kompanija imaju video na svom landing pagu (u odnosu na 49% iz 2018)
  • YouTube je drugi najpopularniji sajt na svetu, posle Google

 

Video će zavladati Internetom

Koliko je video moćan možda govori i sledeće: Facebook predviđa da do 2021. neće uopšte imati tekstualni sadržaj na svojoj platformi već samo video. Cisco procenjuje da će do 2021. godine 80% Internet saobraćaja biti video materijal.

Sve to je u vezi sa podatkom HubSpota da je 2019. godine zabeležen rast broja ljudi koji gledaju video na Internetu od čak 71% u odnosu na prošlu godinu. Takođe, statistika sa kraja 2019. je da prosečna osoba pogleda prosečno pet videa dnevno na društvenim mrežama.

 

Video se koristi i u maglovitoj Srbiji

Reći će neko nakon svega ovoga iznad: „Jeeste, to su Amerike, sve je to drugačije na Balkanu“… Tačno je da su brojke manje i da Balkan kasni koju godinu, ali trendovi su isti.

Čitavo tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji je tokom 2018. godine bilo vredno 36,8 miliona evra. To je za 24,8% više od veličine tržišta u 2017. godine. Od tog ukupnog broja, na društvene mreže je potrošeno 8,1 milion evra. Konačno, na video koji je plasiran online, potrošeno je 5,39 miliona evra, odnosno 53% više nego 2017. godine. Ovi podaci su deo prošlogodišnjeg AdEx izveštaja.

Sledeće godine će se na video trošiti još više. Btw, OVDE pogledajte šta je sve Industrija video sadržaja do sada radila.

ilustracija: www.freepik.com/katemangostar