IVS Blog

Sinopsis budućeg blog o videu

Rešio sam da ozbiljno radim posao i evo prvog teksta o tome. Ja sam Mirko Rudić, preduzetnik i suosnivač Industrije video sadržaja na čijem ste blogu

 

Početkom 2019. godine, Mare i ja smo pokrenuili video produkciju s idejom da proizvodimo video sadržaj za društvene mreže. Pravimo, dakle, sve što se može nazvati videom. Suštinski, radeći ono što nas zabavlja, pokušavamo da slušamo glas savremenog marketinga koji urla: „Video, video, dajte nam video!“

Dilema kojom se bavi ovaj tekst jeste – da li pored tog urlikanja Industriji video sadržaja treba blog?

 

Jedan kaže: Da li si normalan?

Kako to već ide, kao preduzetnik početnik, svoje vreme trošim na sve što treba našem poslu: od plaćanje računa, preko svega što ima veze sa pravljenjem videa, do strateških usmeravanja poslovanja i drugih excel tabela. Ovde nisu pomenute mnoge nepotrebne stvari koje mi se u u početku učine veoma korisnima, pa na njih potrošim dane, a onda mi nikad ne posluže ni za šta. Iz različitih razloga, čitavog ovog mog posla ima dosta i sve više. Sa druge strane, vremena imam malo i sve manje nego što mi preduzetnička ambicija i (ne)veština traže i dozvoljavaju. I sad, uz to sve, treba uglaviti i pisanje bloga.

Drugo: blog mi lično stvara pritisak zbog ranije izgrađene rutine pisanja. Osim što relativno teško i sporo pišem (nasledstvo nekih drugih vremena), objavljivanjem tekstova bez da ih prvo pročitaju kolega novinar, pa urednik i na kraju lektor, rizikujem i javno suočenje sa istinom da sam pomalo nepismen.

Takođe, tu je i blaga nelagoda što treba da pišem o nečem što je za mene relativno novo – vođenje biznisa u sektoru koji mi nikada nije bio primarna delatnost. Jeste, tačno je, kreativno stvaralaštvo je kreativno stvaralaštvo, ali nije teško ispasti pretenciozna neznalica, naprotiv. Zaključak je dakle da mi vreme ne treba samo za pisanje već i za učenje, istraživanje, čitanje i praćenje.

Konačno, ako osnovni proizvod moje firme – video sadražaj – bude loš ili osrednji, sve što napišem ovde, bilo to čak i dobro, može na kraju ispasti samo trendy filter loše instagram fotke. Eto još jednog pritiska…

 

Drugi kaže: Aj, ne drami!

Oštroumni čitalac je već primetio, IVS blog je ipak pokrenut. Da se ne lažemo, primarni razlog za to jeste pretpostavka da će potencijalni klijent, možda, da angažuje Industriju video sadržaja zato što će čitajući IVS blog, možda, zaključiti da se IVS razume u pravljenja videa i da je, možda, pravi izbor za zadovoljenje njihovih video potreba.

Osim toga, evo još nekoliko razloga:

  • nešto što se zove „industrija“ mora da razmišlja ozbiljnije, šire i dugoročnije od trenutnih okolnosti
  • verujemo da video menja svet i želimo da zagovaramo njegovu veću upotrebu 
  • naše preduzetničko (ne)iskustvo i znanje o videu će možda nekom značiti pa ga treba podeliti
  • što bi rekao Paskal, ako nema pritisaka ne može ni da izađe* 

 

Kako će IVS blog da funkcioniše

Realno, nemamo pojma, videćemo. Ovaj tekst sam počeo da pišem u februaru 2019, a završavam ga deset meseci kasnije. No, to ništa ne mora da znači jer, na primer, drugi tekst Video sadržaj je neophodan. Zašto? sam napisao za samo dva meseca… 

Ono što je izvesno jeste da će tekstovi na IVS blogu biti podeljeni u nekoliko kategorija:

  • Video program – tekstovi o videu
  • Preduzetništvo – iskustva o vođenju firme
  • Priče klijenata – zanimljive priče zanimljivih klijenata o zanimljivim projektima

Da napomenemo na kraju, odnosno na početku, ovog IVS projekta, nećemo mnogo trošiti vreme na formu i izlaženje u susret čitaocima kratke pažnje. U stvari, nećemo robovati bilo čemu osim pokušajima da jednostavno pišemo o stvarima za koje mislimo da nekom mogu biti korisne ili zanimljive. Sa druge strane, nadamo se da ćemo biti više reader friendly kad porastemo. 

Ostavite mejl na dnu ovog teksta da vam ponekad pošaljemo to šta napišemo. Nećemo biti dosadni.

*Paskal nije rekao ono gore o pritisku, a nije baš ni tačno, ipak ovo može biti dobar prikaz ortak mentol humora koji će IVS blog gajiti i više nego što je potrebno, jbg, izvinite.

ilustracija: www.freepik.com/vladwel