IVS Blog

Video briefing ili šta treba da znate pre nego što počnete da pravite video?

Šta je cilj video kampanje? Koja je glavna poruka? Ko je vaša ciljna grupa? Drugim rečima – treba vam video briefing!

 

Pre nego što počnete da režirate svoj video ili da nadgledate video produkciju koja to radi za vas, valjalo bi da se dobro pripremite. Priprema je temelj, osnova i sigurno ćete imati problem u ostvarenje svojih marketinških ciljeva ako je ne uradite kako treba.

Dakle, potrebno je da sve bitne elemente svoje marketinške kampanje uobličite u nešto što se zove briefing za video produkciju ili video brief. To je dokument koji sadrži informacije o proizvodu, detalje marketinške kampanje u okviru koje se pravi video; tu se govori i o ciljnim grupama, kanalima komunikacije i svemu drugom bitnom za izradu videa. Brifing sadrži i scenario i vizuelnu referencu tj. uputstvo video produkciji o stilu videa koji se pravi.

Na osnovu briefa, video produkcija dalje predlaže rešenja kako to snimiti, dorađuje scenario, crta story board, predlaže izgled kostima, scene, itd.

Da vidimo koji su osnovni elementi briefinga.

 

Ko ste vi?

Malo zvuči banalno, ali skrećemo pažnju da vaš proizvod nije samo ta fizička stvar ili usluga koju ovog trenutka prodajete. Vi, odnosno, vaš kompanija, vaš brend ste takođe proizvod koji prodajte uz svaki komad vaše robe ili usluga. U tom smislu razmislite i o vašim vrednostima koje negujete kao firma. Kroz taj vaš pogled na svet, na tržište, na bol u leđima ili automehaniku, na kupce i klijente… ćete lakše definisati način komunikacije sa onima kojima se obraćate, a konačno i da olakšate sebi proces pravljenja videa. U odgovoru na pitanje “Ko ste vi” (odnosno: “Ko sam ja”, ako ga postavljate sami sebi) leži vaš stil, vaša priča, ono po čemu ste drugačiji i ono što je temelj vašeg posla.

Setite se one tople vode da Kokakola uoči novogodišnjih i božićnih praznika ne prodaje gazirani sok već prazničnu magiju koju donosi deda u crvenom kostimu.

 

Ko su oni?

“Šta voli vaša ciljna grupa” je ključna stvar i za prodaju i za komunikaciju sa svojim klijentima, korisnicima, kupcima. Ako ne poznajete onoga od koga zavisi vaš posao, samo vas luda okolnost može spasiti.

Dakle, način komunikacije u videu treba prilagoditi vašoj ciljnoj grupi. Pod komunikacijom mislimo i na jezik i na muziku i na vizuelni stil videa. Nemojte se plašiti šablonskih okvira koji ponekad mogu biti surovi. Znate ono: „Penzioneri, Prizma misli na vas!“? Tu rečenicu u domaćoj televizijskoj reklami Prizme Kragujevac izgovarao je Mića Orlović, a ne (pazi sad) Muđa

 

Šta je cilj videa?

Postoji mnogo vrsta videa. Neće isto izgledati video kojim nekog učite da restartuje ruter za WiFi i video kojim nekog obaveštavate da je juneća rozbratna na popustu ili video u kome objavite da zapošljavate novog java developera. To je, opet, potpuno drugačije od videa kojim promovišete ili zagovarate neke ideje, dižete vidljivost svog branda ili se bavite nekim sasvim drugačijim ciljevima.

Svaka vrsta od videa može imati različite ciljeve, a te ciljeve treba, pre svega, da određuje vaša strategija poslovanja i vaša marketing strategija. Ako ste baš kul, imate i video marketing strategiju.

Da bi to uprostili, evo spiska o trenutno popularnim vrstama videa. 

Industrija video sadržaja je svoje proizvode podelila u šest opštih grupa: BRAND STORIES, PRODUCT VIDEOS, EVENT VIDEOS, EXPLAINERS, SPECIAL FILMS i CUSTOM VIDEOS. Pogledajte naš PORTFOLIO, možda nađete neku inspiraciju.

Koja je poruka videa?

Poruka proizilazi iz cilj i treba da bude nešto što gledaoci tj. potencijalni kupci treba da primete, zapamte ili, najbolje bi bilo, urade nakon što su videli vaš video. To je tzv. CTA odnosno call to action. Znate ono: „Saznaj više“, „Kupi“, „Naruči“, „Lajk, Share and Subscribe“…

 

Tip videa

Treba da razmislite o tipu videa. Ako se recimo bavite nečim što je relativno komplikovano za vizuelizaciju (na primer prodajete i održavate softver koji buck upuje sve vaše komunikacije) rešenje je da pravite animaciju. Animiranje je dobar izbor za sve što je teško ili nemoguće snimiti kamerom. Osim toga, pravljenje animacija je jeftinije od snimanja televizijskih reklama, a u  istom trenutku animacija lako može biti atraktivnija, dinamičnija, direktnija. 

Danas je popularno ubacivanje animiranih efekata u snimljen materijal. To utiče na dinamiku, ističe bitne stvari i deluje sexy. Na primer: highlights video koji smo snimali za Hepcon 2019.

 

Ostalo

Osim svega ovoga iznad, možda i najvažnije je i koliki budžet imate za snimanje videa. Izrada video sadržaja nije jeftina i često je potrebno praviti kompromis između želja i kvaliteta. Ne zaboravite, izveštaji i trendovi govore da novac potrošen na video je bolje uložen novac od svih drugih vrsti marketinških oglasa. 

Za kraj, savet iz prakse. Gotovo da je sigurno da je neko već radio to što vi hoćete radite ili već radite. Nađite tog nekog na Internetu i da vidite kako izgledaju njegovi videi na Instagramu, YouTubu, Facebooku. Prilagodite ih vašoj ciljnoj grupi, vašem tržištu, unapredite sve šta je moguće i nećete pogrešiti. Ili nas pozovite pa pitajte šta god vam nije jasno o videu.

Industrija video sadržaja za upoznavanje sa novim projektima koristi online formular na svom sajtu. Kroz nekoliko pitanja, pomažemo potencijalnom klijentu da napiše ono o čemu govori ovaj tekst – video briefing. To obično bude korisno i za nas kao produkciju jer bolje upoznamo ono na čemu možda treba da radimo, ali i za klijenta jer tokom odgovaranja na postavljena pitanja razmišlja o tome šta u stvari želi.

Ispunite naš formular, testirajte svoju ideju praveći video briefing, bez obaveza, što se kaže. Zauzvrat ćemo vam poslati procenu koliko to što ste zamislili može da košta.

Klik na dugme PORUČITE VIDEO.

ilustracija: www.freepik.com/katemangostar