IVS Blog

artikoolacije hooloovoo industrija video sadrzaja

Jovana Tomić, intervju: Šta su Artikoolacije

Jovana Tomić o tome šta su Artikoolacije, kako spajaju IT i umetnost, kako je izgledala prva, testna godina, a šta će biti dalje i konačno – gde je video u svemu tome. 

 

Moguće je da ste tokom 2019. godine čuli za IT kompaniju HOOLOOVOO, njihov brend Matori ili za projekat Artikoolacije. Možda smo se čak i sreli na nekoj izložbi ili tribini koje su organizovane sa ciljem da se IT profesionalcima u ovoj beogradskoj firmi približi umetnost, a ujedno i da se pomogne mladim umetnicima. 

Industrija video sadržaja je pratila Artikoolacije svojom kamerom i moram da napomenem da nam je to bio jedan od omiljenih projekata koji smo pratili prošle godine. OVDE pogledajte sve videe koji smo napravili za Artikoolacije.

Što se tiče projektnih rezultata, kažu da su Artikoolacije ispunile svoj cilj sa početka. Osim toga, projekat je dobio nezavisnost od inicijatora i izašao na čitavo domaće IT tržište, nudeći i ostalim kompanijama priliku da približe umetnost svojim zaposlenima i podrže stvaralaštvo mladih umetnilka. 

O ovom projektu razgovarali smo sa Jovanom Tomić, IT aktivistkinjom koja je zajedno sa ekipom iz HOOLOOVOO-a konceptualizovala projekat, kreirala strategiju i bila odgovorna za njegovu egzekuciju. Ona će Artikoolacije voditi i dalje, kroz udruženje Krîvā

artikoolacije hooloovoo industrija video sadrzaja jovana tomicIVS BLOG: Kako su Artikoolacije nastale i šta je bila početna zamisao?

JOVANA TOMIĆ: Artikoolacije su nastale pod kišobranom kompanije HOOLOOVOO početkom 2019. godine. HLV je nekonvencionalan po mnogo čemu, pa i ne čudi da je jedan ovakav projekat nastao upravo u saradnji sa njima. Peđa, osnivač kompanije, mi je u više navrata pričao o tome kako bi želeo da pomogne mladim umetnicima, te su kao proizvod naših razgovora sa njihovim kreativnim i marketing timom, nastale Artikoolacije.

Tokom 2019. godine, Artikoolacije su se odvijale u dva segmenta. Prvi segment je bila organizacija dvomesečnih prodajnih izložbi mladih umetnika u njihovom kancelarijskom prostoru. Tako smo organizovali prve tri izložbe, a četvrta, retrospektivna (potpisuje je fotograf Marko Kažić) beleži interakciju između umetničkih radova i zaposlenih u HOOLOOVOO -u tokom postavki i vođenja prethodne tri izložbe. 

Drugi segment je bila organizacija događaja koji su se ticali životnih tema. Imajući u vidu da je HOOLOOVOO IT kompanija, ideja da se na okupljanjima ne bavimo tehnološkim problemima, već onim životnim, predstavljala je iskorak. 

Šta su bili glavni kanali i načini komuniciranja Artikoolacija?

Artikoolacije su koristile društvene mreže i blog HOOLOOVOO-a kao glavne kanale komunikacije, ali nisu predstavljale prostor za oglašavanje firme u kojoj su nastale. Prva godina je bila test za sve: za umetnike, za mene kao menadžerku projekta i za zaposlene kojima smo na svakih dva meseca menjali radni prostor izlaganjem novih umetničkih dela. Zato ja insistiram na tome da Artikoolacije zapravo predstavljaju intervenciju u kancelarijskom prostoru

Što se tiče načina promocije, koristili smo video priče, fotografije umetničkih dela, blog postove na HOOLOOVOO sajtu, blog postove na mom Medium nalogu, postove na LinkedInu na našim ličnim profilima sa vizualima koje je na temelju identiteta Artikoolacija izrađivao Marko Rajić, art direktor u HOOLOOVOO-u.

 

Zašto ste odlučili da koristite video u komuniciranju i da li ste pratili neke rezultate?

Video smo od samog početka koristili kako bismo predstavili umetnike, dakle svaka grupna izložba je bila praćena videom od jednog do dva minuta, a nakon svake tribine smo pravili “highlights” videe koji su komunicirali glavne poruke tih događaja i samog projekta. 

Obično smo video promovisali kroz Facebook Ads i beležili smo veliki broj pregleda na Facebook platformi. Kako smo kasno podigli sve videe na YouTube, tek krajem godine, mogu da kažem da YT kao platformu nismo dovoljno iskoristili. 

Ako bih poredila sa ostalim formatima koje smo koristili za promo Artikoolacija, video se pokazao najuspešnijim, jer je kratak, zanimljiv i brzo prenosi poruku. 

Moram da pomenem i neke izazove sa kojima smo se susreli. Sa obzirom na to da je to bila prva, testna godina, ništa nismo planirali na duže staze. To važi za sve aspekte projekta, a najviše se oslikava u komunikacijama. Dešavalo se da nakon nekoliko videa sa umetnicima nemam konkretnu ideju šta želim od narednog. U tim situacijama sam uvek mogla da se oslonim na vas iz Industrije video sadržaja. 

artikoolacije hooloovoo industrija video sadrzaja

 

Pored tih izazova, znam da su svi zadovoljni prvom godinom Artikulacija, pa hajde da nabrojimo te rezultate? 

Jedan od ciljeva Artikoolacija je bio da pomognemo mladim umetnicima u prodaji njihovih dela, pa bih to istakla kao najveći uspeh projekta. U prvih 12 meseci Artikoolacija, kroz 4 prodajne izložbe, prikazano je više od 250 radova 20-ak različitih umetnika, a prodato je 50 umetničkih dala u ukupnoj vrednosti od preko 3.000 evra. To su opipljivi rezultati. 

Ono što sam ja lično želela da postignem i čime sam, konačno zadovoljna, je buđenje radoznalosti kod zaposlenih u HLV-u, njihovo upoznavanje sa mladim stvaraocima, njihova interakcija sa umetnošću i na kraju, priželjkivala sam da se desi razmena između IT i art sveta koji zapravo nisu dijametralno suprotni, kako se obično misli, već imaju puno tačaka u kojima se seku. Tako smo imali situacije gde Jovana Jovanović objašnjava kako izgleda proces sitoštampe, Marija Stanković kreira radionicu za decu, Nikola Mihajlović traži programera da mu napravi aplikaciju koja će asistirati kreiranju njegovih umetničkih dela – sve to u kancelarijskom prostoru jedne IT firme. 

artikoolacije hooloovoo industrija video sadrzaja

 

Konačno, Artikulacije od 2020. godine vodi udruženje Krîvā. Šta to znači za sam projekat?

Tako je. Nakon što sam osnovala udruženje Krîvā, ekipa iz HLV-a je odlučila da mi “pokloni” Artikoolacije. Lično taj gest smatram vrlo zrelim, jer gura projekat dalje. Zahvalna sam im što su mi dali vetar u leđa i omogućili mi da istražujem potencijale saradnje između tehnološkog i kulturnog ekosistema sa fokusom na odnos između IT profesionalaca i umetnika i njihovu mogućnost kreativne kolaboracije. 

Za mlade umetnike to znači mnogo jer značajno povećava auditorijum koji će uživati u njihovim radovima.

Što se tiče planova za dalje, Artikoolacije su u 2020. godini usporene zbog korona virusa. Koristimo ovu pauzu i pripremamo sve neophodne materijale za restart, u trećem kvartalu. U toku godine, planiramo da u Artikoolacije uključimo još maksimalno 5 novih kompanija, a pripremamo i online prostor za prikazivanje i prodaju umetničkih dela mladih umetnika.